1 / 3 2 / 3 3 / 3
Udskriv

Picea sitchensis

Sitkagran

Alder Størrelse
2/1s 30-60
Bærmose Skov Silkeborg FP.256
C.E.Flensborg FP.608
C.E.Flensborg FP.625
Frederiksborg, Gribskov FP.238
Mosemark Skov FP250
Vokseplads Nøjsom og kan gro på alle lokaliteter i Danmark, foretrækker dog humusrige dybtgrundede jorde, med dybereliggende næringsrige lag. Tåler saltnedslag.
Løv Stive og kraftigt stikkende blålige nåle.
Højde Op til 35 m.
Form Kegleformet vækst med slank top og ofte vanris imellem grenkransene.
Blomst
 
Beskrivelse
Anvendes i skov, remiser og læhegn. Sitka er vækstkraftig og har en god volumenproduktion, men proveniensvalget er afgørende. Sitka kan skades af rodfordærversvampen og barkbiller som bl.a. micans.
Bærmose Skov Silkeborg FP.256
Frøplantage blev anlagt i 1990 med stiklinger fra plustræer af Queen Charlotte Island afstamning. Der er efterfølgende foretaget intensiv selektion af plustræerne, som løbende er blevet vurderet i forhold til planter direkte fra Queen Charlotte Island. Selektionen har forbedret proveniens egenskaber med hensyn til stammerethed, overlevelse og senere udspring. Tilvæksten er også lidt forbedret, dog uden at gå på kompromis med rumvægten.

FP.256 er velegnet til tømmerproduktion og til anvendelse på udsatte lokaliteter. Kåret til vedproduktion.
C.E.Flensborg FP.608
Frøplantage blev anlagt i 1966 med stiklinger af plustræer, som blev udvalgt i vestjyske læhegn. Oprindeligt er materialet fra Bella Coola i den Canadiske stat British Colombia. Plustræerne er udvalgt på baggrund af deres etablering, tilvækst og vindhårdførhed. I alt blev 10 plustræer udvalgt.

FP.608 er meget robust og derfor særligt egnet på meget vind- og frostudsatte lokaliteter. Kåret til vedproduktion.
C.E.Flensborg FP.625
Frøplantage anlagt med afkom fra 10 kårede danske sitkagranbevoksninger, alle af Washington typen (Frijsenborg, Ry Nørskov, Meilgaard, Sostrup, Lindenborg, Silkeborg og Linå Vesterskov). Frøplantagen er tyndet genetisk, og der er opnået betydelig gevinst på volumen og på formen, samtidigt med at der ikke er nedgang i rumvægten. Med den øgede volumen og øvrige kvaliteter, vil afkom af FP.625 være særligt egnet til produktion af tømmer af høj kvalitet, overalt hvor det er anbefalesværdigt at plante sitkagran. Som alle andre sitkagran af Washington-typen kan det dog ikke anbefales at plante den på meget frostudsatte lokaliteter.
Frederiksborg, Gribskov FP.238
Frøplantage blev anlagt i 1977 med podninger af plustræer med Washington afstamning. Plustræerne er udvalgt på bagrund af stammeform og finkvistethed, og forventes således at være velegnede til tømmerproduktion. I alt indgår 113 kloner fra 27 danske bevoksninger i frøplantagen. Man forventer med tiden at foretage genetisk tynding, og derved forbedre FP.238’s egenskaber til tømmerproduktion yderligere.

Denne proveniens bør benyttes på mildere lokaliteter, da den er følsom over for forårsfrosten. Kåret til vedproduktion.
Mosemark Skov FP250

Nåletræer

Søg produktnavn 
 1/20  2/20  3/20  4/20  5/20  6/20  7/20  8/20  9/20  10/20  11/20  12/20  13/20  14/20  15/20  16/20  17/20  18/20  19/20  20/20
Abies alba: Alm. Ædelgran
Abies bornmülleriana: Tyrkisk ædelgran
Abies fraseri: Frasergran
Abies grandis: Kæmpegran
Abies nordmanniana: Nordmannsgran
Abies procera: Nobilis
Chamaecyparis lawsoniana: Grøn cypres
Larix decidua: Europæisk lærk
Larix eurolepis: Hybridlærk
Larix kaemferi: Japansk lærk
Picea abies: Rødgran
Picea omorika: Søjlegran
Picea pungens glauca: Blågran
Picea sitchensis: Sitkagran
Pinus contorta: Klitfyr
Pinus mugo: Alm. bjergfyr
Pinus nigra: Østrigsk fyr
Pinus sylvestris: Skovfyr
Pseudotsuga menziesii viridis: Douglasgran
Thuja plicata: Kæmpethuja